Mijn missie is mensen te inspireren om in plaats van te reageren op het verhaal van buitenaf, je eigen verhaal te maken en om je leven te leven zoals jij dat écht wilt. 

 

Gelukkig getrouwd en vader van een prachtig kereltje & dochter. Verder kan ik mezelf, ondernemer, illustrator en inspirator noemen. Ik beschouw mijzelf niet als een expert op een bepaald vlak, maar als generalist met een goed beeldend geheugen. Een ‘normale’ man die extreem nieuwsgierig is naar zichzelf en de wereld om hem heen en die niet bang ­­is waar deze nieuwsgierigheid toe leidt. Ik geloof sterk dat er in een wereld vol experts generalisten nodig zijn als verbindende factor. Mijn intentie is dan ook om mensen te verbinden.

Ik wil graag mijn verhaal met je delen, niet om een heroïsch beeld van mezelf te schetsen, maar om een eerlijk beeld weer te geven, met fouten en lessen die voor mij van waarde zijn geweest. Ons echte verhaal is namelijk wat ons heeft gebracht tot dit moment en waar we van kunnen leren om onze keuzes te maken voor de toekomst.

Ik ben opgegroeid als jongste van drie jongens in een doorsnee arbeidersgezin in Zeeland. Ik heb een hele fijne jeugd gehad, maar als broers onderling kon het er erg competitief aan toe gaan. Een echt jongensgezin dus en niet de beste omgeving om jezelf op emotioneel en spiritueel niveau te ontwikkelen.


 

“The man who moves a mountain begins by carrying away small stones.” – Confucius

Als kind was ik al erg nieuwsgierig en had ik een rijke fantasie. Ik tekende dan ook veel en graag. Het spelenderwijs leren van de basisschool paste erg goed bij me. Hoewel ik makkelijk kon leren kon ik mijzelf slecht motiveren voor de middelbare school. Het ‘moeten’ stond me tegen. Dit terwijl ik voor andere dingen heel obsessief kon zijn en erg streng voor mezelf was. Op school ontbrak het grotere doel, of een heldere visie, wat mij vaak drijft.

Uiteindelijk heb ik een bouwkundeopleiding gedaan, maar een vervolgstudie heb ik nooit afgemaakt. Ook hier ontbrak een echte roeping. Mijn obsessieve kant kon ik kwijt in sport, met name fitness en basketbal. Hier was ik dan ook extreem gedreven in. Ik eiste altijd erg veel van mijzelf en vaak te veel.

“Mijn wereldbeeld werd in één klap versplinterd”

In deze periode raakte ik steeds nieuwsgieriger naar de wereld om me heen. Mijn drang om de wereld te begrijpen was altijd al sterk. Wellicht een behoefte naar controle over mijzelf. In mijn zoektocht naar kennis stuitte ik op informatie die ik onomstotelijk als evident waar moest beoordelen, maar wat onverenigbaar was met mijn wereldbeeld. Het deed me realiseren dat de machtsverhouding in de wereld totaal anders ligt dan ik op school geleerd heb. Mijn wereldbeeld werd in één klap totaal versplinterd.

Hierdoor volgde een onzekere periode in mijn leven, omdat ik ging twijfelen aan alle geloofssystemen waar ik emotioneel in geïnvesteerd had. Door mijn nieuwsgierige karakter wilde ik toch alles weten, of dit nu comfortabel was of niet. Langzaam bouwde ik mijn nieuwe referentiekader op en begon ik te ontwaken. Zij het wel dat ik me op dit moment begon te beseffen hoe weinig ik wist van de wereld om me heen. Vanuit mijn obsessieve aard volgde een gewoonte om veel informatie te consumeren. Alles om maar die onverzadigbare honger naar kennis en een helder wereldbeeld te stillen. Door de verandering in mijn wereldbeeld werd ik in eerste instantie pessimistisch over de toekomst.

In mijn opvoeding was de overtuiging blijven hangen dat ik moest ‘werken voor mijn centen’. Zo ging ik eigenlijk van meet af aan, net als zovelen, werk zien al een bron van geld en niet als een bron van geluk en zingeving. Omdat in deze fase nog steeds een heldere roeping, of een duidelijke visie miste in mijn leven, reageerde ik vooral op de mogelijkheden die toevallig op mijn pad kwamen.

Uiteindelijk heb ik heel wat jaren op verschillende plekken gewerkt binnen lokale overheden. Ik kon me snel aanpassen aan een nieuwe werkomgeving en het werk ging me makkelijk af. Ik was me bewust dat dit niet mijn roeping was, maar door het ontbreken van een heldere toekomstvisie dacht ik vooral op de korte termijn. Zoveel verantwoordelijkheidsgevoel als ik had voor mijn werk en werkgevers, zo deed ik mijzelf te kort door niet naar mijn gevoel te luisteren.

“Het moest anders, maar wat wilde ik écht?”

Tot ik vijf jaar geleden werd gedwongen om naar mijn gevoel te luisteren. Door een onverwachts overlijden van mijn broer kwam de dood ineens heel dichtbij. Mijn wereld stond stil. Het was niet langer mogelijk om het deksel op het emotionele vat te houden. Ook heeft de confrontatie met de dood ervoor gezorgd dat ik spiritueler ben gaan denken.

Naast het verdriet om het verlies ben ik tegelijkertijd heel erg dankbaar voor de lessen die ik heb kunnen leren uit deze ervaring. Ik begon me te realiseren dat het geen enkele zin heeft om negatief te denken. Ik werd me bewust van mijn eigen mortaliteit, waardoor ik de urgentie begon te zien om mijn eigen leven te leven. Het moest anders, maar wat wil ik écht? De nieuwsgierigheid die ik tot dit moment had ingezet om de buitenwereld te begrijpen keerde ineens naar binnen.

Vanaf dit moment ben ik mijn eigen pad van persoonlijke ontwikkeling ingeslagen.

Ik leerde om te vertrouwen op mijn intuïtie voor belangrijke keuzes, waar ik daarvoor puur naar mijn rationele kant luisterde. Sindsdien ontvouwt het leven zich ogenschijnlijk op een natuurlijke wijze. Door mijn interesse naar persoonlijke ontwikkeling kwam ik uit bij NLP. De toepassing hiervan heeft me veel geleerd over mijzelf en de processen die zich afspelen buiten het bewustzijn. Door mijn inzichten werd ik me steeds bewuster dat mijn werk totaal niet aansloot bij mijn persoonlijke waarden. Uiteindelijk werd de pijn hiervan te groot en heb ik in 2020 per direct ontslag genomen. Het was een mooi moment om de verandering van mijn leven in gang te zetten waar ik al jaren naar verlangde.

Tijd om te starten met creëren en te stoppen met consumeren. Maar wat? Wat wil ik écht? De hamvraag die al bijna mijn hele leven onbeantwoord bleef. Grappig genoeg lag het antwoord vlak voor mijn neus. Kort daarvoor was ik weer geïnspireerd geraakt om te gaan tekenen. Iets wat ik sinds mijn schooltijd al niet meer had gedaan.

“Ik tekende mijn zelfbeeld

Ik had ineens de drang om mijn eigen zelfbeeld vanuit mijn intuïtie te tekenen. Of beter gezegd, hoe ik mijzelf zie in deze wereld. Ik heb de tekening ‘I Believe’ genoemd.

Het laat zien wat ik geloof met betrekking tot bewustzijn, tijd, ruimte, filosofie, natuur en de aard van de werkelijkheid waarin ik leef. Het mooie is dat toen ik de tekening aan vrienden liet zien, ze meteen de essentie zagen van de tekening. Allemaal in andere bewoording, maar wel allemaal in de goede richting. Ik besefte me op dat moment pas echt hoe goed visuele content informatie over kan brengen.

“Maak je eigen verhaal om je leven te leven zoals jij dat écht wilt”

Toch dacht ik nog dat het onrealistisch was om iets met tekenen te kunnen doen, of er mijn inkomen uit te halen. Ik zag niet in dat mijn inbeeldingsvermogen en mijn vermogen om het op papier te krijgen een talent is. Ik dacht: dat doe ik ‘gewoon’. Naarmate ik meer en meer tekende groeide mijn zelfvertrouwen en ontwikkelde ik mijn vaardigheden. Sindsdien ben ik freelance illustrator en cartoonist en heb ik getekend voor De Andere Krant en ben ik inmiddels een vaste tekenaar voor het blad Gezond Verstand.

Vanaf dit moment kon ik mijn creatieve energie kwijt, maar er ontbrak nog iets. De zingeving van kennis delen, mensen inspireren en helpen verder te komen in hun leven. Zelf ben ik een echte beelddenker. Daarom heb ik toen besloten om mijn lessen en ervaringen in persoonlijke ontwikkeling te combineren met tekenen. Ik ontwikkelde een methode om met visualisaties en tekenen mensen te helpen in hun persoonlijke ontwikkeling.

Met visualiseren gebruik je het krachtigste stuk gereedschap dat je bezit, je inbeeldingsvermogen. Het geeft ons als mens de mogelijkheid om iets nieuws te scheppen. Alles wat de mensheid ooit bedacht heeft is immers eerst gevisualiseerd.

Ik geef nu workshops om mensen helderheid en focus te geven voor wat ze écht willen. Niet op basis van belemmerende gedachten en meningen van anderen, maar op basis van gevoel en intuïtie. Op een leuke en creatieve manier werken aan jezelf is naast leuk, ook nog eens verrassend, omdat het andere delen van je brein stimuleert en daarom een ander resultaat geeft. Het geeft mij ontzettend veel energie en voldoening om op deze manier met mensen te mogen werken. Zeker ook omdat de resultaten elke keer verrassend zijn!

Mijn missie hierin is mensen inspireren om in plaats van te reageren op het verhaal van buitenaf, je eigen verhaal te maken en om je leven te leven zoals jij dat écht wilt. 

weetjes over mij in tekeningen